Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paradicsomszósz a Kamadóban

Paradicsomszósz a Kamadóban

A befőzés hosszú évszázadok óta kedvelt tevékenység, mely során az emberek a friss gyümölcsöket és zöldségeket konzerválják tartósítószerek nélkül. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az év bármely szakában élvezhessük a nyári ízeket. Most egy igazán zamatos kamadóban elkészíthető paradocsomszósz receptet mutatunk. 

A befőzés mostanra történhet a hagyományostól eltérő módon is. Használhatunk egyedi fűszereket és technológiát is.

Az egyik legnépszerűbb alapanyag, a paradicsom. Rengeteg recept hozzávalója a paradicsomlé vagy a sűrített paradicsom. A következőkben egy nagyon finom sűrített paradicsom receptet mutatunk be, melyet kamadó sütőben készítünk. Kellemes füstös ízvilágot kapunk és nagyon könnyen elkészíthető. Augusztusban és szeptemberben nemcsak az üzletek és a piacok vannak roskadásig paradicsommal, hanem sok kertben is kilószámra terem. Ezért nagyon olcsó alapanyagról beszélhetünk ilyenkor.

A paradicsomokat alaposan mossuk meg. Majd vágjuk félbe őket. Ha lehetőségünk van, használjunk öntöttvas edényt a készítéshez, mert egyenletesen adja le a hőt.

Sóval, borssal és fokhagymával ízesíthetjük, de kerülhet bele oregano, bazsalikom, kakukkfű vagy akár rozmaring is. Bátran kísérletezhetünk. Akik viszont a naturálisabb ízeket kedvelik azoknak csak a só-bors is elég lehet. Ha édesebb végeredményt szeretnénk kapni, cukor helyett használjunk hagymát.

Ha minden hozzávaló megvan, helyezzük az edénybe és alaposan keverjük össze. Paradicsom fajtájától függően 2-3 dl vizet is tehetünk hozzá. Ezután a 120 celsiusos kamadóba helyezve 3 órán keresztül hagyjuk készülni! Használhatunk füstölőfát a készítésnél. Nagyon izgalmas ízt tud teremteni később az ételeknél a füst.

Miután puhára főtt a paradicsom és valamennyi nedvességet is veszített, passzírozzuk le és forrón tegyük el üvegekbe. Ilyenkor még a szósz hője az ami sterilizál.  Majd igyekezzünk a lehető legtovább melegen tartani, hogy a lehűlés lassan menjen végbe.

Nemcsak finom és egyszerű az elkészítés,  de nagyon költséghatékony is. Igazi élmény lesz a hideg téli napokon ezt a füstös szószt elővenni.