Leírás
A hollandok kezdetben a 17. században kezdték el gyártani öntött főzőedényeiket, és számos fazekat, serpenyőt és edényt készítettek. Darby végül 1707-ben szabadalmaztatott egy öntési eljárást, és „holland sütőnek” nevezte el, ezzel megmagyarázva, honnan ered ennek a főzőedénynek a neve.
Különlegessége és az egyik legnagyobb pozitívuma ezeknek az edényeknek, hogy sütőbe, grillbe vagy akár nyílt tűz fölé helyezve is kiválóan veszik át és vezetik a hőt és minden irányból átadják a benne lévő ételnek. Az ilyen edényeknek nagyon magas a hőtartó képessége ami azt jelenti, hogy kevesebb energiára van szükség a hosszú, lassú főzési módokhoz. Az edény öntöttvas fedele segít megtartani a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást a hosszú főzési idők során.
Fontos!
Öntöttvas edényeink minőségének megőrzése érdekében vegyük fontolóra a következő tippeket:
- Ha minden nap használjuk: Használat után el kell mosni, el kell törölni és el kell rakni. Következő nap újra lehet használni, mint az újat.
- Ha csak hetente, két hetente használjuk: Használat után el kell mosni, el kell törölni, bármilyen étolajjal vagy öntöttvas ápoló termékkel (lásd kapcsolódó termékek) vékonyan be kell kenni (simán akár egy zsebkendővel, illetve csak a belsejét, külsejét és nyelét nem kell, sőt nem szabad, mert csúszóssá válhat és össze kenhet mást is plusz balesetveszélyes), utána el lehet rakni.
Paraméterek
Átmérő | 25,5cm |
Magasság fedő nélkül | 9cm |
Magasság fedővel | 13cm |
Űrtartalom | 3,7L |
Falvastagság | 4mm |
Súly | 5,2kg |