Leírás
Mi az Umami?
5 tény Umamiról
Az umami, amelyet monoszódium-glutamátként is ismernek, az ötödik fő ízek egyike, beleértve az édeset, a savanyút, a keserűt és a sósat. Az umami japánul „a finomság esszenciáját” jelenti, és az ízét gyakran úgy írják le, mint a húsos, zamatos élvezetet, amely elmélyíti az ízt.
1. Az Umami több, mint divatos szó
Öt alapíz áll rendelkezésre Umami az ötödik íz. A tudósok 2002-ben azonosították az Umami ízreceptorokat az emberi nyelven (az édes, savanyú, keserű és sós ízek mellett). Ez azt jelenti, hogy az Umami egy általánosan elismert belső íz.
2. Az umami megtalálható a mindennapi ételeinkben
Umami anyagok
Technikailag az Umami a glutamát íze, egy aminosav, amely a fehérjék egyik építőköve. A glutamát természetesen jelen van az emberi szervezetben, és számos ízletes ételben, amelyet minden nap fogyasztunk, többek között, de nem kizárólagosan az érlelt sajtokban, pácolt húsokban, paradicsomban, gombában, lazacban, steakben, zöld teában.
3. Az Umamit 110 éve fedezték fel Japánban
Az Umamit először egy japán tudós, Dr. Kikunae Ikeda azonosította. Miközben élvezte a kombu dashi nevű hínárlevest, észrevette, hogy az „ízletes” íz különbözik a négy alapíztől: édes, savanyú, keserű és sós. Ezt a hozzáadott ízt "Umami"-nak nevezte, ami szó szerint "ízletes, finom" japánul. Ikeda végül felfedezte, hogy az Umami íze a glutamátnak tulajdonítható.
4. Az Umami 3 különböző tulajdonsággal rendelkezik
Mik az Umami ízjellemzői:
- Az Umami íze szétterül a nyelven
- Az Umami tovább tart, mint a többi alapíz
- Az Umami ínycsiklandó érzést nyújt
5. Umami könnyen előcsalható
Szándékosan vagy nem, de gyakran adunk hozzá Umamit, amikor úgy érezzük, valami hiányzik az ételünkből. A glutamátban gazdag hozzávalókból való főzés bármely étel ízét kiegészíti. Nagyszerű Umami-fokozók közé tartozik a ketchup, a miso, a szarvasgomba-olaj és a szójaszósz, hogy csak néhányat említsünk. Az olyan fehérjék, mint a sertéshús, a marhahús, a hal és a kagylók, erős Umami-alapot képeznek, és a zöldségek, például a paradicsom, a gomba és a hínár szintén gazdagok glutamátban (Umami).